Mali i Zi shtrëngon masat kundër COVID-19

Qytetarëve nga Mali i Zi dhe të huajve u lejohet të hyjnë në Mal të Zi vetëm nëse kanë njërën nga katër kushtet, pra dëshminë e vaksinës (një ose të dyja dozat), një test PCR negativ jo më të vjetër se 72 orë, dëshmi se ai  ka qenë i infektuar me Covid ,ose  test  të shpejtë negativ  jo më i vjetër se 48 orë, tha drejtori i Institutit të Shëndetit Publik,  Igor Galiq .

Ai  në konferencën për gazetar njoftoi  se nëse  ndokush  nuk posedon një vërtetin, nga katër kushtet  do të duhet të izolohet për 14 ditë, ndërsa  nga izolimi mund të dilet  pas gjashtë ditësh me një test negativ të PCR.

” Në Mal të Zi  ende mund të hyjnë  pa kushte  nga Serbia, Kroacia,  Bosnja dhe Hercegovina, Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia Veriore,” tha Galiq.

Dasmat, ditëlindjet dhe festimet e tjera private që organizohen në ambientet e hotelerisë ka mundësi të mbahen   me posedimin e të paktën një prej dëshmive nga certifikata Kombëtare dixhitale COVID, e cila duhet të posedohet si nga nikoqirët, ashtu edhe mysafirët e ngjarjes.

“Të jetë plotësisht i vaksinuar ose i vaksinuar me një dozë të vetme të vaksinës COVID-19; të ketë një test negativ PCR për SARSCov-2 jo më të vjetër se 72 orë, të ketë dëshmi se personi është infektuar me COVID-19 (që të paktën 14 ditë kanë kaluar dhe jo më shumë se 180 ditë nga një PCR pozitiv ose test i shpejtë i antigjenit), të posedojë   një test të shpejtë të antigjenit negativ për SARSCov-2 që nuk është më i vjetër se 48 orë, “tha Galiq.

Ai  ka thënë  se në  objekti i hotelerisë është i detyruar të caktojë një person  i cili do të monitorojnë për respektimin e masave  të përcaktuara, dhe kujton se kryerja e muzikës live brenda objekteve të hotelerisë është e ndaluar.

“Hapësirat në fushën e kulturës që përfshijnë praninë e njëkohshme të disa personave në të njëjtën hapësirë ​​(teatro, kinema, muze, galeri, etj.) Mund të vizitohen nëse personi ka të paktën një nga katër provat . Çdo  institucion është i obliguar që të caktojë një person i cili do të  monitorojë  situatën, në fakt respektimin e masave kufizuese.

Është e  ndaluar   prania dhe ndalimi i më shumë se 50 të rriturve në një vend të hapur publik (trotuare, sheshe, rrugë, shëtitore, etj.) me respektimin e masave  mbrojtëse .

“Rekomandimi i Qeverisë është që kohëzgjatja e orës shkollore të kufizohet në gjysmë ore. Funeralet  kryhen me ndalimin e marrjes së ngushëllimeve në praninë e deri në 10 personave dhe mbajtjen e detyrueshme të maskave mbrojtëse. Masat do të jenë në fuqi nga 21 gusht deri më 10 shtator./tv teuta/