Përgjigje SD-së së Tuzit: “Sekularizmi që mbroni ju është i llojit komunist”

Ata qe kane deshire, mund te mbesin nostalgjik per ligjet e regjimin e vjeter, por ne tjeret duam te jetojme ne te tashmen, per te ndertuar te ardhmen, duke u siguruar se regjjmet e se kaluares nuk do kthehen me! Keto jane bindjet e mia, besoj ato mbeshteten edhe nga mbeshtetesit e Forumit Shqiptar!

Shkruan: Albert Bikaj

Partite te cilat kane jo veç gjenaologji ideologjike, por edhe nostalgji per komunizmin nuk ka se si t’i kuptojne vlerat dhe parimet e demokracise, te drejtave, lirise se shprehjes, besimit dhe sekularizmit.

Kete e mirekuptoj, deri diku… Te gjithe i kemi ato mangesite dhe anshmerite tona ideologjike, por çdo gje ka kufi. Faktet duhet te mbeten pertej kufizimeve dhe preferencave personale, sidomos kur eshte ne fjale ligji dhe konceptet e miredefinuara.

Keshtu eshte edhe çeshtja e akuzes nga Socialdemokratet e Tuzit ndaj perfaqesueseve fetare/klerikeve malesore, sipas te cileve paskan shkelur parimet e sekularizmit!

Eshte e thjeshte fare; akuza e tyre nuk qendron ne asnje aspekt qofte ligjore apo kulturore te shtetit te Malit te Zi. Eshte pikamje ideologjike, ose thjesh sulm tipik propagandistik fushatash; pse jo, te dyja bashke.

Te sqarojme nje gje. Sekularizmi si koncept ne filozofine politike njeh dy lloje. I. Formen ku shteti ruan neutralitetin, por mbron dhe garanton lirine e praktikimit dhe shprehjes se besimit dhe bindjeve fetare. II. Forma radikale anti-fetare ku shteti praktikisht e privon besimin nga jeta publike. Paradoksalisht kjo forme ne vetvete e institucionalizon nje bindje fetare: ate te besimit ne agnosticizem ose ateizem. Modeli i dyte eshte praktikuar pergjate dy regjimeve me etatiste dhe totalitere, pergjate regjimit te terrorit (ne France) dhe ne komunizem. Kjo jo rastesisht, pasi sipas ketij modeli vlerat, morali, liria dhe ligjet burojne nga shteti; sipas modelit te pare ato burojne nga diçka mbi shtetin, te cilat ky i fundit e ka per detyre t’i mbroje dhe respektoje.

Por qe te mos e zgjas pa nevoje…

Nje perfaqesues fetare dhe nje klerik, te dy malesore te konfesioneve respektive (katolik dhe musliman), kane shprehur mbeshtetje per Forumin Shqiptar privatisht, ne rrjete sociale; jo gjate sherbesave fetare ne kishe apo xhami. Madje pa bere apel, thjesht postime ne menyre simbolike. Vlen te theksohet se asnjeri nuk eshte ne krye te komunitetit, as reis apo arqipeshkv, por thjesht ne rang lokal. Keshtu qe aspekti legal, kane ushtruar thjesht te drejten e tyre si qytetare te Malit te Zi; tekefundit ky eshte edhe identieti i tyre primare nga perspektiva ligjore.

Te drejta te cilat, Mali i Zi, si shtet qe ne baze te kushtetutes ndjek parimet e demokracise liberale nuk ua mohon. Pra, sekularizmi i vetem i shkelur ne kete rast eshte ai komunist, per fat te mire nuk jemi me ne ate sistem, sot jetojme te lire.

Ata qe kane deshire, mund te mbesin nostalgjik per ligjet e regjimin e vjeter, por ne tjeret duam te jetojme ne te tashmen, per te ndertuar te ardhmen, duke u siguruar se regjjmet e se kaluares nuk do kthehen me! Keto jane bindjet e mia, besoj ato mbeshteten edhe nga mbeshtetesit e Forumit Shqiptar!