Berishaj: Kur marrëveshja u dërgua për nënshkrim është hequr një hartë – Qeveria e Kosovës ka miratuar raportin e komisionit

Qeveria e Kosovës ka miratuar raportin e komisionit për shënimin e kufirit me Malin e Zi, si dhe marrëveshjen e nënshkruar të vitit 2015, duke e dëshmuar kështu në Kuvend për shqyrtim të mëtutjeshëm.

Republika e Kosovës dhe ajo e Malit të Zi e kanë nënshkruar marrëveshjen për kufi në bazë të negociatave me shumë defekte, tha në raportimin para Qeverisë anëtari i Komisionit qeveritar për vlerësimin e marrëveshjes për demarkacionin e kufirit me Malin e Zi, Martin Berishaj.

Sipas Berishajt, për të lidhur marrëveshje me një shtet duhet të jenë parakushtet: fqinjësia e mirë, vullneti i dy shteteve dhe dëshira për ta përmbyllur procesin.

“Për të caktuar një kufi ndërkombëtar duhet të ekzistojë uti possidetis”, theksoi Berishaj.

Po ashtu, profesori i shkencave politike, Martin Berishaj, tha se sipas të drejtës ndërkombëtare askush nuk guxon t’i bëjë presion një shteti ta ratifikojë ose jo një marrëveshje. “Shteti e ka të drejtën e plotë ta ratifikojë ose të mos e ratifikojë“, tha Berishaj.

Lidhur me marrëveshjen mes Kosovës dhe Malit të Zi, Berishaj tha se kur është dërguar ajo për nënshkrim është hequr një hartë. “Atje janë 6 fleta dhe janë çuar 5 fleta. Parashtrohet një pyetje: a ka qenë kjo pika e kthesës?… Mundësia për ratifikim nënkupton edhe mundësinë për refuzim”, shtoi profesori Berishaj.

Tags: 
 • Ballist

  Si thua ti, Martini na paska shkua aty si ne treg, i pa ftuem e i paautorizuem? O i mjerë, ky eshte Komisioni Shtetrore per Demarakcion i emeruar nga Qeveria e Kosoves, antare i te cilin eshte prof Martin Berishaj.

 • “Dr”

  Pula besa ka, edhe fale Zotit, sa te kemi si Martinin, ka kush ban “ish”. Por, s’parit te kisha pyet ty Malesor, pse po te pengojn njerzit perparimtar sikur Martini? Qe pra mua jo se nuk me pengojn, por e tijej vetin mire e te knaqun, dhe lutem te kemi sish sa ma shum. Une nuk ja baj vetit qefin tue mendue se po di vet kush asht i autorizuem me fol e kush jo, permateper, kure asht ne pyetje ni doktor profesor si Martini. Shnet!

  • votuesi

   Po ne rregull se qenka pjese e komisionit por si ka mundesi qe para se te filloi diskutimin kryeministri i thot “mos na merr shum kohe” koha e kufizueme. Po cfare rendesie ka diskutimi i tidhe.E paskan kohen e kufizueme me diskutue per ni ceshtje kaq te rendesishme, se kuptoj.

   • Zxl

    Cka po don me deshmua me kta? Sjelljen jo profesionale te kryeministrit?
    Apo per randsin? Randsin e qeverise se Kosoves qe as per ceshtje te brendshme nuk vendos pavarun por diktohet nga fuqit, e jo ma me fol per ceshtje te jashtme.
    Nese gjerat i shikojme nga ky kendveshtrim ater Kosova nuk duhet me pas qeveri, ndoshta as shtet.

   • “Dr”

    Pse, kurr ske ndigjue per kohe te kufizueme? Diskutimi i Martinit edhe pse me kohe te kufizueme, ishte shume i qarte dhe i randesishem. E more votues, (masi qe ke dasht nofken kshtu) te ishte votuesi, e vet “Dr” sa nje perqindje e vogel e Martinit, do ishte mire!!!!!!