Filloi Festivali Mbarëkombëtar “RAPSHA 2017”

Nën organizimin e Shoqërisë Kulturore Artistike “Rapsha”, për të pesten herë me radhë, filloi Festivali Mbarëkombëtar “RAPSHA 2017” në Vitojë – Malësi të Madhe. Ky Festival filloi me parakalimin e defileut në Tuz, nëpër Qender të Malësisë, duke vallezuar dhe kënduar dhe duke e hijeshuar pamjen e Tuzit me flamuj kombetar, të cilat i shfaqen grupet pjesmarrëse në naten e parë të festivalit.

 Ky Festival ka karakter mbarëkombëtar, duke u berë skena e para dhe më e rëndësishme, argëtuese në Malësi, ku pjesmarrës nga të gjithë trevat shqipfolëse këndojnë, vallezojne e garojnë bashkë.

 Në këtë Festival, në prezencën e afër pesë mije shikuesve, në mesin e të cileve edhe figura të rëndësishme politike e kulturore, nga të gjitha trevat shqiptare, si ambasadori i Republikës së Kosovës në Podgoricë z.Skender Durmishi, zevendes ambasadorja e Republikes se Shqiperise, Nënkryetari i KKSH-së, z. Bujar Hasangjekaj etj, shoqerite artistike shfaqen program të begatshem folklorik.

 Në këtë festival mbarëkombëtar, që filloi më 18, dhe do të përfundojnë më 20 gusht 2017, do të marrin pjesë 30 grupe Folklorike , Grupe këto që vinë prej të gjitha Trevave Etnike Shqiptare si dhe shoqëri nga Diaspora, të cilat do të vlerësohen nga jurija profesionale në përbërje të: Prof.Dr Zymer Neziri – Kryetar, Pr.Dr Ramazan Bogdani –Etnograf, Prof Zeqirije Neziri, Prof Esat Ruka – Kantautor dhe Prof Dr. Albin Sadiku.

Hapjen e këtij festivalit e bëri Kryetari i SH.K.A “Rapsha”, njëkohësisht edhe Drejtori i këtij  Festivalit, z.Lucë Junçaj, i cili u dëshiroi të gjithë të pranishmëve të ja kalojnë sa më mirë. Junçaj theksoi se ne jemi vellezer të një gjaku, të një kombi dhe të nji gjuhe. Ai gjithashtu falenderoi edhe publikun të cilët SH.K.A-në, “Rapsha” tash 40 vite e përcjellin në aktivitet e saja. Junçaj poashtu falenderoi Televizionin e vetem ne gjuhen shqipe, TV BOIN, si sponsor medial si dhe portalin Malesia.Org, për përkrahjen që i bëjnë mediakisht kësaj shoqërie.

Në ditën e parë të festivalit morën pjesë: Shoqëria Kulturore Artsitike “Rapsha” – Drume , Hot, Ansambli Kombëtar “Shota” – Kosovë, Ansambli “Krahu i Shqiponjës Çame “ – Vlorë, Shoqata “Sali Mani” – Malësi e Madhe”, Shoqëria Kulturore Artsitike “Burimet e Sharrit” – Tetovë, Shoqëria Kulturore Artsitike “Maja e Karanfilit” – Plavë Guci dhe Shoqëria Kulturore Artsitike “Gryka e Kaçanikut” – Kaçanik.

Festivali mbarëkombëtar që mbahet në Malësi, paraqet një ndihmesë të madhe ruajtjes së trashëgimisë kulturore dhe ngritjes së vetëdijes e dinjitetit kombëtar në këtë trevë etnike shqiptare, të atakuar nga politika asimuliuese malazeze dhe ajo boshnjake.

Vlen të ceket se në këtë festival nuk u vërejtën asnjë nga politikant shqiptar nga MZ, me funksione të larta politike në Qeveri por as nga institucionet vendore apo përfaqësuesit e Komunës Urbane të Tuzit, me perjashtim të Nikollë Camaj.

Albert Camaj

 

 

Tags: 
  • Kosove Rexha Bala

    Ju zoterinj te Festivalit po i beni keto aktivitete kulturore kombetare pa kurrfare shije! Pse e keni destiluar dhe izoluar festivalin ndaj “vellezerve malazez dhe shqipfolesave” te tyre? ky eshte nje shkallezim me thellesi dhe defekt egrigjes duke bere dallime me qellime! Pse ju zoterinj nuk keni derguar > poziva< per mazlazezet, dhe politikanet shqiptar te tutelagut. Ne kete Festival nuk valevitet as flamuri. Prandaj mos u cuditni pse nuk kane ardhe kusheriri i Bajo Stankoviqit, nipat e Save Pjetrit, perjaniket e Millit, as shoket e Ferhatit e te Abedinit.
    Ju zoterinjet e RAPSHA 2017, po ndani, kufizoni e percani, keni mendime dhe iluzione tjera ulteriore larg, Ostrogut, Cetines dhe Podgorices. Njeqind fjale per nje pare, malazezeve jeni duke u bere sherbim te keq, ju sikur kerkoni gjykate per ceshtje shkurorezimit me ta!?, APO!? Harroni shpejt ju zoterinjte e Vitojes qe Mali Zi na ka dhene buken e gojes, na kane zgjedhe shume probleme na kane shpetuar nga Serbia, dhe ate favor dhe ate buke sot po e theni me vetedije e pa vetedije, duhet ta dini ju zoterinj te RAPSHES, se buka qe thyhet nuk ngjitet me! sot nuke jane ato kohera kure malazezet plackiten Hotin me 1915, me 1919, sot nuk eshte koha kur serbo-malazezet pushkatuan 75 hotjane ne Qytedze ke Hani Hotit, nuk eshte koha kur ata ekzekutuan ne Bozhaj me 1941 burrat me te mire te Drumes se Bores.
    Ju pra, malazezeve dhe shqipfolesave te tyre ua perplaset deren ne fytyre dhe duket po e shtyni me qellim "per diten e moskurrit" rrugetimin kundrejt vellezerimit me faqezes dhe malazes.

  • Bonus

    Ju Sali dhe Rexha, a ban me na spjegue pak chka deshtet te thoni. Bile Rexha edhe zgjati “menchurine” pak si teper, hajde te ishte pak ma e kjarte…….