Vuçaj: Malësia e Madhe nderon bijët e saj

Nga : Gëzim Vuçaj 
Në kuader të 16 vjetorit të sulmeve terroriste të 11 Shtatorit 2001 në SHBA ,ku mbeten të vrarë edhe tre bashkëmalësorë.Kjo ngjarje e cila aso kohe tronditi mbarë boten , por jo kurr SHBA-t , mori tre jetë Shqiptaresh , krahas të tjerve , por rriti krenarinë per këto tre djem dhe familjet e tyre Malësore . Ndaj Bashkia M.Madhe nënë kujdesin e drejtëperdrejtë të kryetarit Tonin Marinaj , dhe punës model të nënëkryetarit Sytki Ndrecaj i nderoj tre djemt Malësor me çertifikaten e Mirënjohjes , akorduar nga kryetari i Bashkisë Tonin Marinaj familjarve të Simon Marash Dedvukaj , Rrok Nosh Camaj dhe Mon Gjonbalaj . Pas fjales pershendetëse të kreut të Bashkisë Tonin Marinaj , familjaret teksa kanë marrë në dorë çertifikatat në duar , të emocionuar janë shprehur se ndihen të vlersuar nga vendlindja M.Madhe . Ishte ky moment i cili tregoij edhe një fakt i cili deri më tani , realisht nuk ka qënë në kë nivel , pra tre Malësor nga pjesa e Shtetit Mali i Zi vlersohen dhe nderohen sot ne kryeqendren e M.Madhe qyteti i Koplikut . Këtë aktivitet kaq mbresëlënës e kanë pershendetur edhe n\prefektja Taze Lohja , edhe mjaftë autoritete vendore të M.Madhe.
 
NJE TJETER NDERIM DHE VLERSIM PER GJASHTE TRIMAT E HOTIT
  
Në një mjedisë të pershtatshem per evënte të kësaj natyre , ka vijuar gjatë paraditesë së kësaj të ejteje , me nderimin dhe respektin e merituar per 6 trimat e Hotit të M.Madhe , ka qënë Uninioni mbarëkombëtarë i Shqiperisë me president Besim Nderegjonin dhe Degen M.Madhe të cilet iu kanë dhënë çertifikaten “Nderi i Unionit”. Fillimisht moderatorja e aktivitetit , ka ftuar të zotin e shtepisë Luigj Gega per te pershendetur , por edhe treguar rreth këtij aktiviteti . Nderkaq per të folur rreth jetës dhe ngjarjeve historike të këtyre Trimave , duke filluar me Kapiten Gjelosh Luli , Mark Miri Dedvukaj , Mark Gjelosh Uka ,(Gojçaj) , Kol Miri Dedvukaj , Lul Gjeloshi (Gojçaj) , Luk Gjerlosh (Gojçaj) . Janë ftuar s’pari studiuesi dhe publiçisti Mark Camaj , i cili ka treguar episode nga trimeria e këtyre trimave. Po kështu edhe historiani Ndue Bacaj ne referatin etij ka vlersuar perballjen me rregjimet komuniste Shqiptaro- Sllave . Po kështu me mjaftë respekt është shprehur edhe Bajraktari i Hotit Maliq Cun Mulaj . Nderkaq edhe në këtë aktivitet vlersues dhe nderues jo vetem që nuk ka munguar kryetari i Bashkisë Tonin Marinaj , por ka pershendetur dhe vlersuar këto familje të Hotit pertej kufirit aktual shteteror . Po kështu kanë prershendetur në Okryetari i Pd M.Madhe Anton Kokaj , këshiltarja Demokrate Mimoza Rexhvelaj të cilet u shprehen se ndihen krenarë per këto familje Malesore , veçse kerkohet që brezave tu tregojme se çfarë ka bërë komunizmi në familjet më të mira Hotjane dhe Malësore . Më pas 6 martirve , herojve të vertete Unioni mbarëkombetarë i ish të persekutuarve politik , i ka nderuar me titullin “Nderi i unionit”
 
KJO DITE DO MBETET E PA HARRUAR , FOTO DHE TROKITJE GOTASH
    
Kemi realizuar disa intervista menjëherë pas perfundimit të kesaj ceremonie , me disa nga protagonistet e organizimit të këtij aktiviteti. Të gjithë ndiohen të emocionuar ,të vlersuar , sot M. Madhe, vëndi am i ka nderuar si asnjeherë tjeter , një ditë e tërë kushtuar trimave të Hotit dhe Malësisë , andej kufiri t. Dhe ja , Ded Kol Miri , me vllezerit dhe të gjithë familjaret e tjerë të të dy palve që sot M.Madhe u dha vlersimin e merituar. Këtu , pastaj kamerat dhe aparatet fotografike apo ato celulare kanë fokusuar gjithçka nga kjo ditë e Madhe.
 
DED KOL MIRI DEDVUKAJ CERTIFIKATE MIRENJOJE NGA SHOQATA KULTURORE_ ARTISTIKE “SALI MANI” DHE REVISTA “FJALA”
   
Nese vertetë per çdo veprimtari , apo aktivitet që organizohet , ka një kryeorganizator , edhe kësaj rradhe ka një të tillë . E ky është Ded Kol Miri Dedvukaj. I cili realiszht e meriton vlersimin e të gjithëve , gjatë tërë kohes ka qëndruar në këmbë, gjithënjë i pa lodhur , duke u intersuar per çdo detaj . Por duhet cituar fakti se ky nuk është motivi per të cilin Shoqata kulturore – artistike “Sali Mani” dhe revista ” Fjala” e vlersuan me çertifikaten e Mirënjohjes . Me motivin : Vlersohet si njeriu dhe Shqiptari që ka mbeshtetur dhe perkrahur vlerat artistike te artistit , por edhe te të gjithë artistve , në , mbrojtje të interesave kombetare , historike e kulturore të trevës MALESI E MADHE …
  • Sytki Ndrecaj

    Kryetari i Bashkisë Malësi e Madhe z. Tonin Marinaj me ndërgjegjën e një malësori e të pushtetari të përgjegjshëm dhe me atributet që i jep Ligji; ” Për organizimin dhe funksionimin e pushtetit vendorë ” mori iniciativën të nderojë me Çertifikatë Mirënjohje tre bashkëmalësorët tanë të mbetur të vrarë 16 vite më parë në sulmet terroriste të 11 Shtatorë 2001 në SHBA e konkretisht: Simon Marash Dedvukaj, Rrok Nosh Camaj e Mon Gjonbalaj. Kjo ceremoni u organizua në ambjentet e rikonstruktuara të Bashkisë Malësi e Madhe në Qytetin e Koplikut ( Salla e Këshillit të Bashkisë ).
    Deshiroj të falenderoj gazetarin e mirënjohur për mbarë trevën tonë Malësi e Madhe e më gjërë z. Gëzim Vuçaj për përshkrimin e kësaj ceremonie dorëzimi të Çertifikatave familjarëve të viktimave të terrorizmit e që çdo gjë ka qënë nën ideimin, marrjen e përgjegjësisë për ti nderuar këto tre martirë të lirisë me Çertifikata dhe në finalizimin e saj me datë 07.09.2017 e vetë Kryetarit të Bashkisë Malësi e Madhe z. Tonin Marinaj.
    Edhe njëherë deshiroj të transmetoj tek të gjithë institucionet vendore e shtetërore, tek Shoqatat Mbarëmalësore brenda e jashtë trojeve shqiptare, tek historianët, publicistët, njerëzit e etno-kulturës, artit e sportit, të punës së ndershme etj. se Bashkia Malësi e Madhe kërkon dhe mbështet bashkëpunimin e tyre për të nderuar e vlerësuar historinë e njerëzit e denjë të trevës tonë apo që kanë kontribuar për Malësinë e Madhe, sepse kështu lartësojmë emrin e mirë të malësorit e malësores,e mbarë trevës Malësi e Madhe.
    Me respekt Sytki Ndrecaj Zv.Kryetar i Bashkisë Malësi e Madhe.